Welkom!

Het moet ergens in 2012 geweest zijn, enkele jaren nadat de bankencrisis toesloeg dat ik besloot om mijn financiele kwetsbaarheid te verminderen door de hypotheek af te lossen.

Het moet ergens in 2012 geweest zijn, enkele jaren nadat de bankencrisis toesloeg dat ik besloot om mijn financiële kwetsbaarheid te verminderen door de hypotheek af te lossen.

Het was een tijd van grote onzekerheid: dalende beurskoersen, massaontslagen, het overeind houden van banken door middel van nationalisatie. De overheid kocht noodlijdende financiële instellingen, of stelde zich garant voor de enorme schulden die de banken opgebouwd hadden met producten waarvan zij zelf niet helemaal door hadden hoeveel risico die vormden voor de stabiliteit van het financiële stelsel.

De gevolgen waren voor sommige mensen dramatisch te noemen: door verlies aan inkomen kon de hypotheekschuld niet meer betaald worden, en dat leidde tot verkoop door de bank waardoor de getroffenen dakloos werden – vaak nog met een restschuld.

Rond die tijd nam ik mij voor om mijn hypotheekschuld zo snel mogelijk af te lossen, om in ieder geval die kwetsbaarheid op te heffen. Wonen is immers een basisvoorwaarde! Er waren anderen die dat ook deden, maar het bleef een relatief kleine groep. Gerhard Hormann schreef een boekje over zijn overweging om de hypotheek versneld af te lossen, en dat inspireerde velen.

Ik herinner me discussies op mijn werk waar collega’s toch wel vreemd opkeken van vervroegd aflossen. De hypotheekrente was immers laag en kon je niet beter beleggen met het geld dat je toch over had? Rekenkundig klopt dat misschien wel, maar ik wilde domweg de vrijheid ervaren om geen schulden meer te hebben. Ik loste mijn hypotheek uiteindelijk geheel af.

Door deze gebeurtenissen werd ik geïnspireerd om zuinige, efficiënter te gaan leven. Minder onnadenkend consumeren – in de 5+ jaar dat het aflossen van mijn hypotheek uiteindelijk duurde ben ik bewuster geworden van mijn consumptiepatroon en de gevolgen die dat heeft voor de staat van je financieen maar ook voor het milieu.

Ik begon efficiënter te leven. Over die veranderingen, mijn persoonlijke ervaringen gaat deze blog.

2 thoughts on “Welkom!

 1. Long time reader, first time commenter — so, thought
  I’d drop a comment.. — and at the same time ask for a favor.

  Your wordpress site is very simplistic – hope you
  don’t mind me asking what theme you’re using? (and don’t mind if I
  steal it? :P)

  I just launched my small businesses site –also
  built in wordpress like yours– but the theme slows (!) the
  site down quite a bit.

  In case you have a minute, you can find it by searching for “royal cbd” on Google (would appreciate any feedback)

  Keep up the good work– and take care of yourself during the
  coronavirus scare!

  ~Justin

  1. The theme is “Informative Blogs”, so you could try that for yourself. 🙂 Good luck!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.