XS4ALL Zal Blijven!

XS4ALL moet blijven

Een onwaarschijnlijk succesvolle actie van het Comite XS4ALL moet blijven: binnen een dag werd door middel van crowdfunding het benodigde startkapitaal behaald om een nieuwe provider op te starten die in de geest van het oude XS4ALL Internet diensten zal leveren.

Ik kende XS4ALL als een sympathieke provider, met uitstekende service en een geweldige ethiek op het gebied van onder andere Internet vrijheden zoals privacy, open internet, et cetera. Na overname door KPN, jaren geleden, kreeg ik steeds meer twijfel. Waarom hadden de eigenaren van XS4ALL eigenlijk verkocht aan een dominante marktpartij? Hoeveel geld was daarmee gemoeid en wie werden daar beter van? Toch zeker niet de klanten van XS4ALL die steeds meer in de verdrukking kwamen door veranderingen die door KPN werden afgedwongen. Wat was er uiteindelijk terechtgekomen van de idealen van de oprichters van XS4ALL?

Aan de ellende die KPN heeft aangericht kan nu een einde komen met de oprichting van een nieuwe provider. Hopelijk wordt er een bedrijfsmodel gekozen waarbij overnames moeilijk zo niet onmogelijk gemaakt worden, en waarbij het eigendom collectief wordt. Na zo’n succesvolle crowdfundingsactie zou het een interessant idee kunnen zijn om de klanten aandeelhouder te laten worden in de nieuwe onderneming, of althans de keuze te bieden om dat te worden. Niet om er financieel veel wijzer van te worden, maar om daarmee te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.

Wie zou dat zien zitten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.