Op Google-dieet – freedom.nl e-mail, addressbook en calendar

Na een succesvolle crowdfundingactie werd op 11 november de nieuwe provider Freedom Internet opgericht. Directe aanleiding was de aankondiging van KPN dat ‘het label’ XS4ALL op termijn zou opgaan in het ‘premium’ merk KPN, waarna onderscheidende diensten als de helpdesk en bepaalde productkenmerken zouden verdwijnen. Eerder werd de koers van XS4ALL al stapsgewijs verlegd door steeds nieuwe directeuren die werden aangesteld, en het verleggen van het woordvoerderschap naar KPN waardoor belangrijke thema’s als Internet vrijheid en -privacy nauwelijks nog de media haalden vanuit XS4ALL.

Gelukkig is er dan nu Freedom Internet, een nieuwe provider die zich wel actief wil inzetten voor Internet vrijheid en -privacy. De samenwerking met Bits of Freedom is geweldig, want Bits of Freedom zet zich al jarenlang in voor burgerrechten, en de provider is een perfecte aanvulling. De samenwerking krijgt verder vorm in de eerste dienst die Freedom Internet levert sinds 11 november en dat is e-mail service. Nog voordat de eerste Internet verbindingen geleverd kunnen worden levert Freedom Internet al de e-mail dienst voor ‘founding members’. De e-mail dienst gebruikt het freedom.nl domain, dat in bezit is van Bits of Freedom. Als donateur van Bits of Freedom kon je al een e-mail adres krijgen in dit domain, en nu kunnen ‘founding members’ dat dus ook!

De Freedom Internet dienst levert op dit moment de volgende componenten:

 • Een e-mail adres, ‘xxx’@freedom.nl, met een subdomain @’xxx’.freedom.nl. Alle e-mail gericht aan het subdomain wordt afgeleverd in dezelfde mailbox als je primaire e-mail adres. Dit heeft als groot voordeel dat je verschillende e-mail adressen kan opgeven aan bijvoorbeeld webshops, e-mail lists enzovoorts waardoor je de inkomende mail makkelijk kan filteren. Deze feature lijkt op de oude Telfort e-mail waarbij je ook een subdomain kon krijgen. De e-mail is te benaderen via webmail gebaseerd op roundcube, maar ook via IMAP. Uiteraard zijn er goede waarborgen qua privacy, meer daarover is hier te lezen;
 • Een adresboek waarmee contactgegevens kunnen worden gesynchroniseerd voor middel van webdav. Synchronisatie van contactgegevens is handig zodat je (1) altijd een back-up hebt van die gegevens, en (2) dezelfde contactgegevens op meerdere devices beschikbaar hebt zoals desktop applicaties, of je mobiele telefoon;
 • Een agenda applicatie op basis van caldav waarmee agenda’s gesynchroniseerd kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om agenda’s tussen desktop applicaties en b.v. Android telefoons te kunnen synchroniseren.

Veel mensen maken gebruik van applicaties die ‘gratis’ ter beschikking worden gesteld door Google. Freedom Internet zorgt voor betere privacy doordat je data niet in de Google cloud opgeslagen is, maar in de services van Freedom Internet en niet gebruikt worden voor commerciele doeleinden.

Het configureren van je e-mail client is duidelijk beschreven, maar configuratie van het adresboek en de calendar applicaties is minder. Hieronder de configuratiegegevens van carddav (adresboek) en caldav (calendar):

Android

Als e-mail client gebruik ik FairEmail. Deze zeer uitgebreide en stabiele e-mail client voor Android wordt door een Nederlandse ontwikkelaar geprogrammeerd. Zeer aanbevolen om te installeren! De configuratiegegevens zijn als volgt:

 • IMAP: imap.freedom.nl
 • Port: 143 / STARTTLS
 • SMTP: smtp.freedom.nl
 • Port: 465 / SSL/TLS

Om adresboeken en calendars te synchroniseren gebruik ik DAVx5. Doorloop de volgende stappen om je adresboek te synchroniseren met de server van freedom.nl:

 1. Open de DAVx5 applicatie, en druk op de ‘+’ rechtsonder in beeld;
 2. Selecteer “Login with URL and user name”
 3. Vul in:
  1. Base URL: https://calendar.freedom.nl:8443
  2. User name
  3. Password
  4. Click login
 4. Na succesvolle detectie van het account, click ‘CREATE ACCOUNT’
 5. Je keert terug in het hoofscherm van DAVx5. Click op de aangemaakte accountset en na enige tijd zie je ‘addressbook’ bij de CARDDAV tab, en ‘calendar’ bij CALDAV.

Binnen DAVx5 zijn verschillende configuratieopties die de synchronisatie interval bepalen e.d. Je kan meerdere adresboeken hebben die naast elkaar kunnen bestaan. Binnen Google Contacts kan je rechtsboven op een icoontje klikken en aangeven welke accounts zichtbaar en actief moeten zijn. Je zou het Google account leeg kunnen halen en al je gegevens in je prive adresboek bij freedom.nl kunnen bewaren!

Debian/Linux

Debian Logo
Debian / Linux

Ik gebruik Debian/Linux als mijn operating system voor zowel desktop als laptop. De applicatie Evolution kan eenvoudig geconfigureerd worden voor e-mail, carddav en caldav:

 1. Click op ‘Contacts’ linksonder;
 2. Selecteer ‘File’ – ‘New’ – ‘Addressbook’
 3. Vul de velden in, als volgt:
  1. Type = Carddav
  2. Name = freedom
  3. Mark as default addressbook (check, optioneel)
  4. Copy book content locally for offline operation (check)
  5. URL: https://calendar.freedom.nl:8443/calendars
  1. Use secure connection (check)
  2. User: je username
  3. Bij de pop-up, vul je password in. Click dan op ‘Find adressbooks’
  4. Na enige tijd (kan wel 20 seconden duren!) krijg je een pop-up met choose addressbook. Selecteer het adresboek en click OK. Opnieuw OK en klaar!

Het toevoegen van een Calendar in Evolution doorloopt hetzelfde stappenplan, maar begint door eerst ‘Calendar’ te selecteren linksonder.

Het is belangrijk om zowel in Android / DAVx5 & Contacts als in Debian/Linux / Evolution alle settings goed na te zien. Om er zeker van te zijn dat je gegevens met de freedom.nl servers synchroniseren is het handig om adresboeken en calendars van freedom.nl als default of primary te zetten. Succes!

One thought on “Op Google-dieet – freedom.nl e-mail, addressbook en calendar

 1. Dank je wel!
  Ik heb met je instructies gemakkelijk de agenda in Evolution kunnen toevoegen.
  Zover ik weet wordt de agenda nog niet officieel ondersteund door freedom.nl. Hopelijk gaat dat snel gebeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.