Woning nog iets energiezuiniger maken

Mijn woning is gebouwd in 1983, de periode van de woonerven en over het algemeen veel groen in woonwijken. Met vrijliggende fietspaden, en waar autogebruik ontmoedigd wordt door de vele drempels en bochtige wegen.

In die bouwperiode werd al enige aandacht besteed aan isolatie. Mijn woning heeft ongewijzigd een energieklasse “C”:

 • Matige kwaliteit dakisolatie;
 • Matige kwaliteit spouwmuurisolatie;
 • Dubbel glas raamisolatie woonkamer, keuken, en slaapkamers;
 • Geen isolatieglas bij de voordeur;
 • Matige kwaliteit vloerisolatie (in verband met vloerverwarming);
 • Geen bodemisolatie.

In de afgelopen jaren heb ik een aantal isolatiemaatregelen genomen waardoor de woning veel evergiezuiniger geworden is:

 • Ik heb alle kozijnen vervangen en HR++ glas laten plaatsen.
 • De voordeur is vervangen waarbij ik ervoor gekozen heb geen brievenbus in de deur te laten aanbrengen, maar buiten aan de gevel.
 • Ik heb bodemisolatie laten aanbrengen.
 • De CV ketel is vervangen door een HRE type die zeer efficiënt werkt.
 • In de kamers zijn thermostatische radiatorkranen aangebracht.
 • Al het voegwerk is uitgehakt en opnieuw aangebracht, en de muren zijn geïmpregneerd zodat het buitenbouwblad vochtwerend is.
 • Ik zonnepanelen op het platte dak aangebracht.
 • De verlichting in huis vrijwel helemaal vervangen door LED. Door middel van Domoticz in combinatie met lichtsensoren schakel ik de buitenverlichting wanneer het donker wordt.
 • Oude mechanische ventilatie die op wisselstroom werkte vervangen door eenzelfde systeem op gelijkstroom – die is veel zuiniger in gebruik!
 • Koelkast vervangen door een energiezuiniger model.
 • Server vervangen door een 5 Watt systeem.

Mijn energierekening is nu €63,- per maand maar ik verwacht geld terug te krijgen van de energieleverancier.

Spouwmuur

De woning is nog een beetje energiezuiniger te maken door de spouwmuurisolatie te verbeteren. Na-isolatie is mogelijk door middel van aminotherm, een sterk isolerend middel dat in de spouwmuur gespoten kan worden. Doordat aminotherm als schuim ingespoten wordt, zet het uit in de kleinste hoekjes van je spouwmuur en hardt dan uit. Aminotherm is zeer isolerend, vochtwerend maar ademend en geeft extra geluidsisolatie.

Via de firma Takkenkamp ontving ik een offerte voor het na-isoleren van de voor- en achtergevel. De offerte van rond de €1.000 lijkt me redelijk, en ik heb inmiddels een afspraak gemaakt voor maandag 23 december om de spouwmuur te laten inspecteren voordat de werkzaamheden ingepland gaan worden. Als er geen verrassingen zijn, dan is de verwachting dat de isolatiewerkzaamheden zelf medio januari 2020 uitgevoerd gaan worden.

Lage temperatuur verwarming

Een andere verbetering die ik nog wil aanbrengen is vergroting van de capaciteit van radiatoren van twee slaapkamers zodat lage temperatuurverwarming mogelijk wordt. Ik wil proberen de woning in de winter te verwarmen met een maximale CV watertemperatuur van 50 graden. Als dat gaan lukken dan is de installatie in principe geschikt voor een warmtepomp in de toekomst.

EvoHome

Ik overweeg om EvoHome in installeren thuis. Dit gaat niet perse energie besparen, maar levert in ieder geval de mogelijkheid om zonegericht te gaan verwarmen. Is meer een keuze om bijvoorbeeld slaapkamers te kunnen verwarmen zonder dat de woonkamer ook gaat opwarmen. Deze investering wil ik doen op het moment dat ik radiatoren ga vervangen in twee slaapkamers.

En verder…

Ik kan nog maar weinig bedenken om de woning efficiënter te maken op de korte termijn. Het is zeker mogelijk om de isolatie van het dak te verbeteren, maar dat is pas aan de orde als de dakbedekking vervangen moet worden (over 15 jaar). Ik overweeg nog de mechanische afzuiging te vervangen door een veltilatiewarmtepomp, maar ik weet niet of dat in mijn situatie zoveel oplevert.

Ik zal de voortgang van de spouwmuurisolatie laten weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.