Amerikaanse ETF’s kopen

De Europese verordening PRIIPS (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products) stelt eisen aan beleggingsproducten. Zo moet de aanbieder van financiële instrumenten die onder PRIIPS vallen informatie ter beschikking stellen aan retail investors in een KID (Key Information Document). Er worden stevige eisen gesteld aan de documentatie – zo is er een voorgeschreven formaat en moet het document beschikbaar zijn in de moedertaal van de investeerder.


De PRIIPS verordening is bedoeld als bescherming voor retail investors, zodat die essentiële kenmerken van het financiële product kunnen beoordelen voordat ze het product koopen. Helaas betekent deze regelgeving in de praktijk ook dat sommige aantrekkelijke ETF’s (Exchange Traded Funds) niet meer beschikbaar voor Europese investeerders.

Zo zijn er bekende ETF’s van Vanguard met een zeer lage kostenratio die nu niet langer aangeboden worden voor Europese investeerders. Aandelen brokers die binnen de EU hun diensten willen aanbieden kunnen dat alleen doen als zij zich houden aan de EU regelgeving. Het maakt daarbij niet uit of het om puur Europese brokers gaat of om (van oorsprong) Amerikaanse.

Gelukkig is er een methode waardoor het nog steeds mogelijk is om sommige ETF’s aan te kopen, en dat is de zogenoemde optie-route. Het is geen eenvoudige mogelijkheid, en je hebt er in ieder geval een goede broker voor nodig zoals Interactive Brokers, of Lynx. Alleen ETF’s waar je optiecontracten voor kunt kopen of verkopen zijn aan te kopen. Door middel van opties op de koop of verkoop van het onderliggende aandeel kunnen de aandelen nog wel verkregen worden op het moment dat de optie uitgeoefend wordt.

Het nadeel van de optie-route is dat je de aandelen in honderdtallen koopt. Een optiecontract geeft immers het recht om honderd onderliggende aandelen te kopen of te verkopen. Een honderdtal aandelen van een ETF kost al snel vele duizenden dollars. Veel brokers bieden de mogelijkheid om een margin account aan te vragen, een kredietfaciliteit waardoor je op krediet aandelen kan kopen. De rente is nu zeer laag, en dus is het prima haalbaal om een flink aantal aandelen te bemachtigen (meer dan waarvoor je geld op je rekening hebt staan), en dan eventueel zoveel aandelen weer te verkopen dat je geen krediet meer gebruikt.

Praktijkvoorbeeld via Interactive Brokers

Op vrijdag 15 mei besloot ik Vanguard Total World Stock Index Fund ETF Shares (VT) te kopen via een put optie. De koers van VT was op dat moment $67,92. Ik hield er dus rekening mee dat voor ongeveer $6.800 aan stukken zou aankopen.

Op de derde vrijdag van de maand expireren opties in de VS, en de 15e was dan ook een prima dag om deze transactie uit te voeren.

Ik besloot een put optie te verkopen, om op die manier 100x VT te bemachtigen. Met een put optie geef je de koper het recht om het onderliggende aandeel aan jou te verkopen tegen een vastgestelde prijs (de ‘strike’ van de optie).

In het overzicht van mogelijke optiecontracten zocht ik naar een prijs die een stuk hoger was dan de huidig koers, en waar veel aanbod en vraag naar was. Ik zag dat er een US$70 optie beschikbaar was met aan ASK/BID van $2,30 / $1,10.

Aangezien de koers van VT $67,92 was, en ik van plan was om 100x VT op $70,00 aan te kopen, wilde ik minimaal $7.000 – $6792 = $208 vragen voor de optie. Ik besloot de optie in de markt te zetten voor $2,10. Ik besloot dus een put optie aan te bieden op de ‘strike’ van $70,00 voor $2,10. Overigens kreeg ik een tussenscherm te zien dat dit instrument niet beschikbaar is voor retail beleggers uit Europa, maar ik kon de order gewoon inleggen.

Na enkele minuten wachten was de optie verkocht! In mijn overzicht zag ik dat ik ‘-1’ van de betreffende call in bezit had (ik had er immers een verkocht), en dat ik $210 cash ontvangen had.

In de loop van de middag en avond ging de koers van het onderliggende aandeel wat omhoog en omlaag, en dus zag je de ASK/BID prijzen ook wat wijzigen.

De volgende ochtend kreeg ik een berichtje van Interactive Brokers dat de optie was uitgeoefend. En inderdaad, ik had 100x VT in mijn portfolio, en ik was $7.000 armer. Met de optiepremie van $210 die ik eerder verdiend had, betaalde ik dus $6.790. Dat is $67,90 – iets minder dan de koers die deze ETF had toen ik besloot het aan te kopen.

Als je nu meer stukken gekocht hebt dan je budget, dan is het mogelijk om op de volgende handelsdag een aantal stukken VT te verkopen om je rekening weer aan te vullen. Het kan ook voorkomen dat de optie niet uitgeoefend wordt – de koper van de put optie heeft immers het recht, en niet de plicht om het onderliggende aandeel te verkopen. Mocht de optie niet converteren, dan heb je wel in ieder geval je optiepremie verdiend! De optie loopt in dat geval waardeloos af, maar de $210 heb je wel op je rekening staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.